Omlet serowo-szpinakowy

Naszą ulubioną opcją śniadaniową są jajka i omlety. Co prawda nie zawsze mam czas na ich przygotowanie i wtedy wpada po prostu musli z jogurtem naturalnym, ale jeśli mam chwilę i możliwość zjedzenia śniadania na ciepło, decyduję się właśnie na coś na bazie jajek.

Moje dziecko też bardzo lubi jajeczne śniadania. Jego ulubionym jest słodziutki omlet biszkoptowy ale na ten z dodatkiem sera również od czasu do czasu ma ochotę. Ja mam zdecydowanie więcej faworytów i bardziej skłaniam się ku omletom na wytrawnie. Lubię ten brokułowy i z porem i boczkiem i z pomidorem i cukinią, z szynką i cukinią czy omlet a’la pizza.

Tym razem Młody miał ochotę na omlet z serem, ale postanowiłam zrobić go nieco inaczej i przemycić do niego trochę szpinaku i szczypiorku. Omlet ten, dzięki dodatkowi gazowanej wody, wyszedł jeszcze bardziej puszysty, mięciutki i taki wręcz mocno wilgotny. Pyszny był! Sama z przyjemnością zjadłam połowę i nabrałam chęci na powtórki.

1 duży omlet na 2 osoby:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej
  • garść świeżego szpinaku baby – około 35 g
  • mały pęczek szczypiorku
  • 50 g żółtej mozzarelli
  • 50 g sera cheddar
  • 30 g tartego drobno parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka klarowanego masła

Szpinak oraz szczypiorek drobno siekamy. Jedną łyżkę szczypiorku odkładamy do posypania gotowego omletu.

Cheddar oraz mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. Łączymy w misce ze startym drobno parmezanem, mieszamy.

Białka miksujemy z dodatkiem gazowanej wody, aż do otrzymania białej „pianki”. Dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy posiekany drobno szpinak oraz szczypiorek, mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy sery (mniej więcej 2-3 łyżki zostawiamy). Doprawiamy do smaku szczyptą soli (uwaga, bo parmezan jest słony) i pieprzem. Delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wylewamy mieszankę jajeczną. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy masa lekko się zetnie posypujemy wierzch pozostałym tartym serem. Smażymy pod przykryciem, do odpowiedniego ścięcia się jajek.

Podajemy posypane odłożonym szczypiorkiem.