Omlet z porem i boczkiem
Połączenie pora i boczku jest jednym z moich ulubionych. Stosowałam go już jako dodatek do mięs (kotlety mielone z porem i boczkiem – KLIK), do naleśników (naleśniki z porem i boczkiem – KLIK), a teraz przyszła pora na omlet:) Oj, pyszne śniadanko mieliśmy:)
Składniki na 3-4 małe lub 2 większe omlety:
- 6 jajek
- 1/2 szkl. mleka
- 50 g sera cheddar
- 2 pory
- około 100-200 g surowego boczku
- 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki – opcjonalnie
- sól, pieprz
- masło
Pory kroimy na półplasterki. Boczek kroimy na cienkie paseczki.
Ser cheddar trzemy na drobnych oczkach tarki.
Na rozgrzanej patelni smażymy na chrupko boczek. Przy wykorzystaniu większej jego ilości warto przesmażyć go partiami, będzie wówczas bardziej chrupiący.
W rondelku rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, dodajemy pokrojone pory. Smażymy do zeszklenia. Pod koniec doprawiamy niewielką ilością oregano i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę, mieszamy.
Jajka wybijamy do większego garnuszka. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mleko oraz starty ser, mieszamy do połączenia.
Na małej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła i wlewamy 1/4 masy jajecznej (na dużą patelnię wylewamy połowę masy). Gdy masa jajeczna lekko się zetnie, wykładamy na omlet pory oraz boczek. Smażymy, pod przykryciem, do czasu aż jajka się zetną. Podobnie przygotowujemy pozostałe omlety.
W omletach nie jestem dobra, a ten wygląda tak pysznie… 🙂
Najtrudniejszy etap, to przewrócenie go na drugą stronę. Też tego kiedyś nie lubiłam, ale z każdym kolejnym razem człowiek nabiera wprawy 🙂
apetycznie wygląda
A juz mialam nie jesc kolacji, oj smacznie tu u Ciebie. Pyszny omlecik 🙂
Dziękuję 🙂