Babka majonezowa czekoladowa

Po smakowym sukcesie jakim okazała się babka majonezowa, postanowiłam wypróbować również i wersję z kakao.

Choć sposób przygotowania różnił się od poprzedniej, również i ta babka okazała się strzałem w dziesiątkę! Wyszła bardzo smaczna, wilgotna i bardzo długo zachowała świeżość.

Polecam, jak najbardziej:)

  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. majonezu
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Polewa:

  • 75 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 20 ml wody

Kawę zalewamy około 1/2 szkl. gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy majonez, miksujemy do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy naprzemiennie mąkę przesianą z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia oraz przestudzoną kawę (zaczynamy i kończymy na mące).

Średniej wielkości formę z kominem smarujemy masłem, oprószamy mąką lub kaszą manną. Wylewamy ciasto.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (LUB do suchego patyczka).

Przestudzoną babkę dekorujemy polewą: wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Lekko tężejącą polewą dekorujemy babkę.


Źródło