Babka majonezowa

Babka majonezowa, oprócz tej kajmakowej, zdecydowanie jest w czołówce najlepszych babek, jakie jadłam. Moja ulubiona – bez dwóch zdań!

Pamiętam gdy kilka lat temu przygotowywałam ją po raz pierwszy. Nie do końca byłam do niej przekonana, ale tyle osób ją chwaliło, że po prostu musiałam sprawdzić o co tyle szumu 😉

I wiecie, setki ludzi nie mogą się mylić 🙂 Babka rzeczywiście jest rewelacyjna w smaku. Puszystością i delikatnością nie dorównuje jej żadna inna.

Co lepsze, jej wykonanie jest bardzo proste i każdy kto radzi sobie z przygotowaniem biszkoptu, również i z tą babką osiągnie sukces.

U mnie w domu rozchodzi się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. Nawet w trakcie sesji, co chwilkę ktoś mi wchodził i odkrajał po kawałeczku 🙂 Zresztą, babkę rozkroiłam gdy polewa jeszcze nie do końca zastygła… po prostu chcieliśmy znów jak najszybciej ją zjeść.

Nie można się jej oprzeć! Mówię Wam!

Zróbcie sobie taką babkę na Wielkanoc, a gwarantuję, że będziecie do tego przepisu wracać częściej i będzie to najchętniej wybierana przez Was babka świąteczna.


  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku, miksujemy do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i stopniowo (w 2-3 turach) dodajemy obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i majonez, krótko mieszamy, do połączenia.

Średniej wielkości formę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, bułką tartą lub mąką. Wylewamy ciasto, wyrównujemy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (do suchego patyczka).

U mnie wierzch dodatkowo ozdobiony polewą z białej czekolady.



Polecam również przepis na roladę czekoladowo-serową