Sałatka z wędzonym twarogiem

Zawsze piszę, że sałatki z majonezem (takie wiecie, imprezowe) są moimi ulubionymi, ale takie sałatki, jak dzisiejsza, również bardzo lubię. Jest smacznie, zdrowo i kolorowo.

Sałatka super sprawdzi się jako posiłek w pracy lub np lekka kolacja. Twaróg wędzony nadaje całości fajnego smaczku, dlatego radzę z niego nie rezygnować.

3 porcje – 1 porcja około 212 kcal

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 50 g świeżego szpinaku lub roszponki
  • 1 duża marchewka lub 2 małe
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ugotowany mały burak – opcjonalnie
  • około 70g wędzonego twarogu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sałatę i roszponkę/szpinak myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku/talerzach.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki (najlepsza będzie maszynka do julienne). Warzywa rozkładamy na sałacie.

Wierzch posypujemy pokruszonym w dłoniach twarogiem.

Buraka również kroimy na paseczki lub trzemy na dużych oczkach tarki. Wykładamy na wierzchu sałatki (już nie mieszamy, bo burak mocno barwi pozostałe składniki 😉 ).

Do słoiczka wlewamy olej, musztardę, sok z cytryny oraz odrobinę wrzątku. Zakręcamy i potrząsamy mocno, do połączenia się składników. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

Podajemy od razu po przygotowaniu.