Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą
Bogata w smaku sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem. Znajdziecie w niej jeszcze fetę, kukurydzę, paprykę, ogórka i suszone pomidory. Całość, jak dla mnie, świetna!
Taka sałatka doskonale sprawdzi się jako sałatka na imprezę, czy sałatka na święta. My zrobiliśmy ją ot tak, na kolację i do pracy na następny dzień i też super się sprawdziła.
- około 500 g piersi kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 zielony ogórek
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
- 1 op. sera feta
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- sól, pieprz
Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju.
Kapustę pekińską drobno siekamy.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Obranego ogórka kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Suszone pomidorki osączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki.
Ser feta kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez zmieszany z octem winnym, doprawiony solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.
U mnie to już klasyka. Doskonale sprawdza się do niedzielnego obiadu
Lubię sałatki z kapustą pekińską, Chętnie spróbowałabym Twojej:)
Dziękuję Dorotko, polecam Ci ją serdecznie, bierz w ciemno ❤️🙂👍
Wygląda apetycznie, ten kurczak do mnie przemawia!