Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Bogata w smaku sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem. Znajdziecie w niej jeszcze fetę, kukurydzę, paprykę, ogórka i suszone pomidory. Całość, jak dla mnie, świetna!

Taka sałatka doskonale sprawdzi się jako sałatka na imprezę, czy sałatka na święta. My zrobiliśmy ją ot tak, na kolację i do pracy na następny dzień i też super się sprawdziła.

  • około 500 g piersi kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 op. sera feta
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • sól, pieprz

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju.

Kapustę pekińską drobno siekamy.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Obranego ogórka kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Suszone pomidorki osączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki.

Ser feta kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez zmieszany z octem winnym, doprawiony solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.


Polecam również przepis na
Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym