Orzechowe wg siostry Anastazji

Ciasto z orzechami od siostry Anastazji zasmakuje przede wszystkim miłośnikom orzechowych wypieków oraz tym, którzy wolą treściwsze ciasta, od tych z masami. Tutaj ta niewielka ilość masy spaja oba ciasta, natomiast nie jest zbyt nachalna.

Na pierwszy plan przebija się oczywiście orzechowy smak, również powidła śliwkowe są wyczuwalne, dalej masa kokosowa.

Polecam:)

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

  • 6 jajek
  • 180 g cukru pudru
  • 100 g orzechów krojonych
  • 100 g orzechów mielonych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej

Masa:

  • 200 g masła
  • 1 szkl. wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy z masą jajeczną. Wylewamy na blaszkę (21x32cm lub ciut większą) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.


Składniki na ciasto kruche zarabiamy. Dzielimy na dwie części, schładzamy w lodówce.


Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy orzechy oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy ją z masą orzechowo-żółtkową.

Na blaszkę (21x32cm lub ciut większą) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy jedną część kruchego ciasta jasnego, na nie wylewamy ciasto orzechowe. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasta (ja starłam na dużych oczkach tarki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (do suchego patyczka).


Mleko, cukier oraz wiórki kokosowe umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Od zagotowania, stale mieszając, gotujemy jeszcze przez kilka minut (do zgęstnienia). Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy masę kokosową.


Czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżką śmietanki w kąpieli wodnej.


Składanie ciasta: Ciasto orzechowe – powidła – masa – biszkopt – polewa