Rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym

Prosty, a jednocześnie wspaniały deser z ciasta francuskiego.

Obtoczenie rurek przed pieczeniem w trzcinowym cukrze nadaje im zarówno słodyczy jak i dodatkowej chrupkości. Świetnie komponują się z lekko gorzkawą masą kawową.

Są wręcz uzależniająco dobre.

  • 2 op. ciasta francuskiego xxl
  • cukier trzcinowy
  • 500 ml śmietanki 36% MU!
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru
  • cukier puder do smaku
  • 50 g białej czekolady

Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na cienkie (około 2cm) paseczki.

Paseczki ciasta nawijamy na foremkę do rurek (pamiętając, aby zostawić niewielki odstęp od góry i dołu foremki, inaczej ciężko będzie zdjąć upieczoną rurkę z formy).

Na talerzyk wsypujemy cukier trzcinowy (około 1/2 szklanki). Obtaczamy w nim przygotowane rurki.

Układamy, łączeniem do dołu, na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, aż do zarumienienia (około 20 minut).

Jeszcze ciepłe rurki ostrożnie zdejmujemy z foremki. Odkładamy na kratkę do przestudzenia.

Uwaga! Z jednego op. ciasta otrzymamy około 15 sztuk rurek. Pieczemy w dwóch partiach. Drugie ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed samym pieczeniem.


Do szklanki wsypujemy kawę, żelatynę oraz cukier kryształ. Zalewamy całość gorącą wodą (aby otrzymać mniej więcej 1/3 płynu). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Czekoladę drobno siekamy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Jedną łyżkę bitej śmietany dodajemy do zimnej kawy, mieszamy. Następnie całość łączymy z ubitą śmietanką. Dodajemy cukier puder do smaku, krótko miksujemy. Na samym końcu dodajemy posiekaną drobniutko czekoladę, mieszamy delikatnie.

Krem odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego. Napełniamy nim przestudzone rurki z ciasta francuskiego.

Wpis powstał przy współpracy z marką OSM Wart-Milk.