Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi pomidorami
Nieznacznie przerobiłam jedną z moich ulubionych surówek z czerwonej kapusty, dodając do niej zamiast suszonych śliwek, suszone pomidory i dodatkowo odrobinę musztardy do sosu. Zawsze przy tego typu sosach piszę Wam, że wykorzystałam musztardę grillową kielecką, bo ona wg mnie idealnie właśnie do takich sosów pasuje.
Surówka wyszła przepyszna. Zróbcie sobie taką u siebie 🙂
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- kilka suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki płynnego miodu, u mnie rzepakowy
- 3 łyżki majonezu (2 łyżki hellmans babuni, 1 łyżka kieleckiego)
- 1/2 łyżki ostrej musztardy (u mnie grillowa kielecka)
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz
- dymka
Kapustę szatkujemy.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Jabłko trzemy na dużych oczkach tartki.
Zieloną część dymki drobno siekamy.
Majonez łączymy z płynnym miodem, musztardą oraz octem winnym. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy.