Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą

Smaczna i wyrazista w smaku surówka obiadowa.

Jeżeli brakuje Ci pomysłu na surówkę do obiadu, a lubisz ostre, wyraziste smaki, spróbuj tej surówki.

  • 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki musztardy francuskiej
  • szczypta soli

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do małej miseczki. Oprószamy szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru. Odstawiamy na około 5-10 minut. Następnie dodajemy ocet winny. Ponownie odstawiamy na kilka minut.

W międzyczasie kapustę pekińską drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski.

Kiszonego ogórka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do kapusty.

Do miski z kapustą dodajemy cebulę. Dodajemy również majonez oraz musztardę. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.