Torcik z masą śmietanową i truskawkami

Ten torcik to jak dla mnie taka klasyka smaków – delikatny biszkopt przełożony bitą śmietaną i warstwą pysznych owoców w galaretce. No czegóż chcieć więcej? 🙂

Do jego przygotowania wykorzystujemy mrożone owoce, więc jest to fajny wypiek aby przywitać lub pożegnać sezon truskawkowy. Poza sezonem, kiedy nagle przyjdzie nam na taki ochota, też można go zrobić 🙂

Biszkopt: pieczemy dwa takie biszkopty

  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Warstwa owocowa:

  • 600 g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki czerwone
  • 1 i 1/2 szkl. wody

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 50 g białej czekolady, startej na drobnych oczkach tarki
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Masę przelewamy na wyłożoną na dnie papierem do pieczenia tortownicę (24-26cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuszczamy z wysokości około 50 cm na podłogę.

W taki sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.


Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko na minimalnej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz mascarpone. Niewielką ilość bitej śmietany mieszamy z rozpuszczoną żelatyną, jeśli ładnie się połączy, wlewamy ją do misy miksera i łączymy z resztą masy. Jeśli zbije się w grudki, ponownie krótko podgrzewamy na malutkim ogniu, po czym od razu wlewamy do pozostałej masy i miksujemy. Na samym końcu do masy dodajemy startą na drobnych oczkach tarki czekoladę. Mieszamy.


Połowę masy śmietanowej rozprowadzamy na jednym z biszkoptowych blatów (najlepiej w tortownicy).


Galaretki rozpuszczamy (w dużym garnku) w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy. Do gorącej galaretki wsypujemy mrożone owoce, mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć (stanie się to w przeciągu 2-3 minut), wykładamy ją na masę śmietanową. Warstwę owocową od razu przykrywamy pozostałą masą śmietanową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Źródło


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym