Podwójne schabowe wg Magdy Gessler

Po niezbyt udanym podejściu do schabu w mleku i cebuli, postanowiłam wypróbować kolejny, znaleziony w internecie, przepis Magdy Gessler na cebulowe schabowe.

Intensywne, ale nie przesadzone. Bardzo dobre.

Podałam je z surówką z sałaty lodowej i gotowanymi w piekarniku ziemniakami.

  • 8 cienkich kotletów schabowych
  • mleko
  • 1 duża cebula
  • 1-2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 2 czubate łyżki masła klarowanego
  • olej rzepakowy
  • majeranek
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Oczyszczone mięso delikatnie rozbijamy na cienkie kotlety. Układamy w małej misce, jeden na drugim i zalewamy taką ilością mleka, by przykryło ono mięso. Odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie mleko odlewamy, a kotlety osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.

Cebulę mielimy/miksujemy na drobno (można też zetrzeć na tarce).

Osuszone kotlety doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a z jednej dodatkowo roztartym w dłoniach majerankiem oraz granulowanym czosnkiem. Na czterech kotletach rozprowadzamy cienką warstwę startej cebuli, przykrywamy pozostałym mięsem. Delikatnie dociskamy, by kotlety się połączyły.

Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej.

Smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle z niewielką ilością oleju.