Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem

Zielone warzywa, kasza i łosoś to pyszna i zdrowa propozycja na obiad lub ciepłą kolację.

Nie licząc krojenia warzyw, danie przygotowuje się błyskawicznie. Równie szybko znika z talerza.

Do jego przygotowania wykorzystałam nowość od SONKO mieszankę kasz. Do wyboru dostępne są 3 warianty, ja zdecydowałam się na Fit Lunch niebieski, w skład którego wchodzi kasza jęczmienna, orkiszowa, bulgur oraz zielona soczewica i zielona papryka. To doskonale dobrana mieszanka składników, które gotowe są raptem po 5 minutach.

Do podsmażonych zielonych warzyw wsypałam wspomnianą mieszankę kasz, zalałam całość bulionem i dusiłam aż kasza wchłonęła cały płyn. Do tego podałam nadzianego na patyczki do szaszłyków, przygotowanego na patelni grillowej łososia w najprostszej postaci, skropionego sokiem z cytryny, oprószonego solą oraz pieprzem, posypanego po usmażeniu posiekaną natką.

Jako dodatek dobrałam jeszcze rukolę, którą uwielbiamy wszyscy i awokado, które w tym wypadku spokojnie można pominąć 😉

Z poniższego przepisu otrzymacie 4 porcje kaszy z zielonymi warzywami oraz łososiem.

  • 200 g Mieszanki Kasz: jęczmienna, orkiszowa, bulgur, zielona soczewica i zielona papryka – SONKO Fit Lunch niebieski
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • 2 filety z łososia
  • 1/2 cytryny
  • roszponka
  • awokado – opcjonalnie
  • natka pietruszki
  • zielona cebulka
  • sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na mniejsze kawałki.

Pozbawione zdrewniałych końców szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Główki odkładamy osobno.

Cukinię kroimy na półplasterki.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Smażymy chwilę, aż do zeszklenia się warzyw. Dodajemy cukinię. Po chwili dokładamy szparagi (bez główek). Następnie dodajemy przepłukaną pod zimną wodą kaszę. Smażymy przez 1-2 minutki, po czym całość zalewamy bulionem. Dodajemy główki szparagów. Dusimy przez kilka minut pod przykryciem, na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie cały płyn. Co jakiś czas mieszamy.


Oczyszczone i pozbawione ości filety z łososia kroimy na pół lub w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą oraz pieprzem.

Kawałki łososia nabijamy na patyczki do szaszłyków. Smażymy na patelni grillowej, kilkukrotnie obracając.


Zieleninę drobno siekamy.

Roszponkę myjemy, osuszany.

Awokado kroimy na plasterki.


Na talerze rozkładamy porcję kaszy. Posypujemy ją zieloną cebulką. Podajemy z posypanym zieloną pietruszką łososiem położonym na roszponce oraz z plasterkami awokado.