Sernik z musem czekoladowym

To jeden z najbardziej eleganckich serników jakie zrobiłam. Śnieżnobiały, z czekoladowym musem. Bardzo delikatny, wręcz aksamitny. Może tylko odrobinę zbyt słodki.

Jak dla mnie najlepszy około 30-40 minut po wyjęciu z lodówki.

Myślę, że to może być fajne ciasto aby uczcić dzisiejszy Dzień Matki 🙂

Sernik:

  • 1 kg sera na sernik (u mnie Piątnica z wiaderka)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (skondensowanego)
  • 3 białka
  • sok z 1 limonki (lub cytryny)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Mus czekoladowy:

  • 3 jajka
  • 3 żółtka (pozostałe z sernika)
  • 150 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 250 g czekolady (u mnie gorzka i mleczna w równych proporcjach)
  • 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misie miksera. Miksujemy krótko, do połączenia się składników.

Masę serową przelewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy (24-26cm).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 30-35 minut.

Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem pudrem, mieszamy. Rozprowadzamy ostrożnie na podpieczonym serniku. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.

Sernik odstawiamy do całkowitego przestudzenia


Do metalowej miski lub garnka dajemy wszystkie żółtka (6 sztuk), przesiane przez sito kakao, schłodzoną śmietanę oraz około 50 g drobnego cukru.

Naczynie ze składnikami wstawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą (tak by dno naczynia ze składnikami nie stykało się z taflą wody). Podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu, mieszając całość drewnianą pałką, do czasu aż masa wyraźnie zgęstnieje (będzie miała konsystencję niezbyt gęstego czekoladowego budyniu). Wówczas garnek odstawiamy na bok i dodajemy do niego pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników.

W międzyczasie białka (3 sztuki) ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy pozostały cukier (100g). Pianę delikatnie łączymy z czekoladową masą.


Czekoladowy mus wykładamy na zimny sernik. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Zdejmujemy obręcz tortownicy.

Wierzch możemy dodatkowo posypać wiórkami czekolady.


Źródło


Polecam również mój przepis na grillowe menu