Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone

Może nie jest to najbardziej urodziwe danie makaronowe, ale wyszło bardzo smacznie i co najważniejsze jest bardzo szybkie do przygotowania.

Kilka chwil na pokrojenie i starcie warzyw, kilka minut na smażenie i gotowe.

No to kto lubi takie szybkie obiadki?

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 200 g mascarpone
  • 1 łyżka masła
  • 350-400 g makaronu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Szparagi myjemy. Odłamujemy stwardniałe końce. Dzielimy na około 3 cm kawałki. Główki szparagów odkładamy osobno.

Cukinię, wraz ze skórką, trzemy na dużych oczkach tarki.

Cebulę drobno siekamy.


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.


W międzyczasie na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła, wrzucamy cebulę oraz pokrojone szparagi (bez główek). Smażymy przez kilka minut, często mieszając. Po chwili dodajemy startą cukinię oraz główki szparagów. Smażymy razem przez około 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


W niedużym naczyniu łączymy serek mascarpone oraz jajka. Mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy na patelnię. Od razu zdejmujemy z palnika i dokładnie mieszamy. Dodajemy odcedzony makaron.

W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Dla mnie danie było fajne, choć mało wyraziste. Dodałam więc sporą szczyptę przyprawy ognistej oraz skropiłam sosem worcester.

Źródło


Polecam również przepis na pyszny Creme Brulee