Cappuccino z cytrynową pianką
Kto lubi ciasta o smaku cappuccino, ten będzie zadowolony z tego wypieku. Delikatny biszkopt i dwie pianki – jedna o smaku czekoladowego cappuccino, druga na bazie bitej śmietany z galaretką. Pyszne i lekkie ciasto. Polecam.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki drobnego cukru
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka zimnej wody
- 4 kopiate łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka cappuccino:
- 2 i 1/2 szkl. mleka
- 1 op. cappuccino czekoladowego (110g)
- 2 op. Śnieżki
- 2-3 łyżki żelatyny
Pianka śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 op. galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
- około 70 g czekolady
Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy olej oraz wodę. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy.
Mleko doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w nim proszek cappuccino. Odstawiamy do schłodzenia.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia (nie gotujemy!).
Do zimnego mleka wsypujemy obie Śnieżki, miksujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (wcześniej można ją zahartować, dodając do niej jedną łyżkę masy cappuccino).
Piankę cappuccino od razu przekładamy na przestudzony biszkopt, wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. Mieszamy. Od razu wykładamy na piankę cappuccino. Odstawiamy do stężenia.
Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą.
Przepis nie mój, niestety zapomniałam spisać sobie źródło.
wyjątkowo apetyczne ciasto:)
Dziękuję 🙂
Dlatego twoje zdjęcia reklamują ciasta jakiejś producentki.
Tzn? Czyżby ktoś wykorzystywał moje zdjęcia do promocji swoich wypieków?
Pięknie wyglada
Dziękuję 🙂 1 ciasto na 100 uda się ładnie ukroić 😉
Czy Śnieżkę można czymś innym zastąpić? Śmietanką 30, 36%…… tylko ile?
Tak, 500 ml śmietanki wysokoprocentowej
Deser cudo 🙂
A czy uda się z czekoladą na gorąco
Nie próbowałam, ale myślę, ze tak.
Na jaką blaszkę jest przepis?🙂
Forma 21×32 cm
Mniej więcej jaką ilością wody zalać żelatynę? 2-3 łyżki to nie za dużo? Nie chodzi może o łyżeczki? 🙂 I czy szklanka na galaretkę ma pojemność 250 ml? 🙂 Przyznam szczerze, że zawsze mam problem z przepisami, gdzie jest żelatyna, bo za każdym razem wychodzą mi grudki. 🙂 Pozdrawiam serdecznie. 🙂
W tym wypadku podana ilość żelatyny jest odpowiednia, a przynajmniej u mnie była ok.
Ja mam taki patent na żelatynę, że na 1 łyżkę/łyżeczkę żelatyny daję 3 łyżki/łyżeczki wody. Zalewam zawsze zimną, mieszam. Odstawiam do napęcznienia, a następnie podgrzewam na najmniejszej mocy palnika tylko do rozpuszczenia. Do takiej rozpuszczonej żelatyny można dodać łyżkę masy i rozmieszać – powinna powstać gładka masa bez grudek. Gdyby zrobiła się zbyt gęsta czy zbiła w grudki (różnica temperatur), wystarczy żelatynę ponownie krótko podgrzać i można całość dodać do reszty masy. U mnie się ten patent sprawdza zawsze 🙂
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.