Twister z chrupiącym kurczakiem

Co powiecie na tortillę z sałatą, pomidorem, czerwoną cebulą i pysznym chrupiącym kurczakiem?

Mnie na takie jedzonko nigdy zbyt długo namawiać nie trzeba 🙂

Mięsko wychodzi rewelacyjne, a całość smakuje po prostu świetnie.

Kurczak:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • mielona papryka słodka
  • mielona papryka ostra
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mąki pszennej + mąka do obtoczenia kurczaka
  • około 75 ml mleka
  • mielona papryka ostra
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 op. pszennej tortilli (5-6 placków)
  • sałata lodowa
  • sałata strzępiasta
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • olej

Sos majonezowy:

  • 3-4 łyżki majonezu
  • 5-6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Oczyszczone mięso kroimy na średniej wielkości i grubości paski. Oprószamy słodką i ostrą mieloną papryką oraz granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy około 1 łyżką oleju. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.


Obie sałaty dzielimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy na cienkie krążki.

Pomidory kroimy na półplasterki.


W garnku umieszczamy 1/2 szklanki mąki pszennej (np tortowej), jajko, mleko oraz przyprawy. Dokładnie miksujemy do powstania gładkiego ciasta, o konsystencji gęstej śmietany.

Mąkę na panierkę wsypujemy do naczynia z wysokimi ściankami (ja wykorzystałam pojemnik plastikowy).

Paseczki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie wkładamy do naczynia z mąką (najlepiej po kilka sztuk). Potrząsamy nim, aby mąką pokryła całego kurczaka (nie dociskamy palcami).

W rondelku rozgrzewamy większą ilość oleju. Zmniejszamy moc palnika i na średnim ogniu, w głębokim tłuszczu smażymy kawałki kurczaka (z obu stron na złoto). Osączamy na ręczniku papierowym.


Tortille podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni.


Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku.


Tortille składamy aby otrzymać kieszonkę (zdjęcie poniżej. Można również poukładać składniki na tortilli i zwinąć ją w rożek). Wypełniamy ją sałatą lodową. Polewamy niewielką ilością sosu. Dodajemy pozostałe dodatki: sałatę strzępiastą, kawałki pomidora, cebulę oraz kurczaka. Polewamy kolejną porcją sosu.

Źródło


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami