Surówka Colesław
Bardzo smaczna surówka z białej kapusty, cebuli i tartej marchewki. Większości pewnie bardzo dobrze znana.
Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje. Super, gdy chcemy „załatwić” surówkę na 2 dni z rzędu;)
- 1/2 główki białej kapusty (około 500 g już poszatkowanej)
- 1 marchewka
- 1 cebula
Sos:
- 2/3 szkl. majonezu (u mnie kielecki)
- 1/2 szkl. mleka
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Kapustę szatkujemy drobno.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Obraną marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.
Składniki na sos mieszamy razem. Łączymy z kapustą, marchewką i cebulą (przed dodaniem sosu, warzywa można lekko ugnieść). Mieszamy.
Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
A może być zwykły ocet?
Ewelina, jeśli nie używasz octu balsamicznego i nie czujesz potrzeby zakupu butelki tylko do tego przepisu, to oczywiście możesz zastąpić ocet balsamiczny innym. Jeżeli masz taki z czerwonego wina, możesz go wykorzystać. Ostatecznie może być i zwykły 😉
Wystarczy więcej cytryny zamiast octu, zwłaszcza gdy surówkę jedzą dzieci