Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, z kawałkami pysznych jabłek. Dla Was takie racuchy to też smak dzieciństwa?

U nas najlepsze racuchy robiła babcia. Kiedy przestała gotować, racuchy wychodziły już nie takie. Nikt nie wiedział, jak przygotować je, by wyszły takie jak te babcine.

W końcu udało mi się znaleźć przepis, który doskonale oddaje smak tamtych lat. Drożdżowe racuchy z jabłkami, takie jak od babci:)

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 25-30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sporą szczyptę soli.

Mleko wlewamy do większego garnuszka, podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka wkruszamy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier oraz jajka, mieszamy rózgą do połączenia. Mieszankę dodajemy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do uzyskania gładkiego ciasta.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do wyrośniętego ciasta.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Moc palnika zmniejszamy. Za pomocą łyżki wykładamy na olej porcje ciasta i smażymy racuchy z obu stron na złoto.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Uwagi: nie trzeba czekać, aż drożdże zaczną rosnąć. Nie trzeba wyrabiać, ciasto wystarczy wymieszać.

Racuchów wyszło tyle ile widać na zdjęciu + jeszcze kilka sztuk.

Inspiracja


Polecam również przepis na pyszny Creme Brulee