Drożdżowe racuchy z jabłkami
Drożdżowe racuchy, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, z kawałkami pysznych jabłek. Dla Was takie racuchy to też smak dzieciństwa?
U nas najlepsze racuchy robiła babcia. Kiedy przestała gotować, racuchy wychodziły już nie takie. Nikt nie wiedział, jak przygotować je, by wyszły takie jak te babcine.
W końcu udało mi się znaleźć przepis, który doskonale oddaje smak tamtych lat. Drożdżowe racuchy z jabłkami, takie jak od babci:)
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 25-30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jabłka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sporą szczyptę soli.
Mleko wlewamy do większego garnuszka, podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka wkruszamy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier oraz jajka, mieszamy rózgą do połączenia. Mieszankę dodajemy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do uzyskania gładkiego ciasta.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do wyrośniętego ciasta.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Moc palnika zmniejszamy. Za pomocą łyżki wykładamy na olej porcje ciasta i smażymy racuchy z obu stron na złoto.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Uwagi: nie trzeba czekać, aż drożdże zaczną rosnąć. Nie trzeba wyrabiać, ciasto wystarczy wymieszać.
Racuchów wyszło tyle ile widać na zdjęciu + jeszcze kilka sztuk.
Takie są najlepsze
smak dzieciństwa!
O tak, zdecydowanie 🙂
I jeszcze ryż z jabłkami 😉