Roladki schabowe z porem i marchewką
Bardzo fajna opcja na kotlety schabowe. Robiłam je już kilka razy i zawsze świetnie smakują.
- 5-6 plastrów schabu
- 1 duża marchewka
- 1 duży por
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem.
Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki.
Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki.
Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy marchewkę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodajemy czosnek oraz pora. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy kwaśną śmietanę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Farsz marchewkowo-porowy wykładamy na plastry mięsa. Zwijamy w roladki.
Panierujemy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do zezłocenia (ja roladki smażyłam na średnim ogniu pod przykryciem, ale obsmażone roladki można również dopiec w piekarniku).
Dobry pomysł na dodanie marchewki 😉
Tak, marchewka i por to bardzo smaczny duet 🙂
Świetnie to wygląda 🙂
Dzień dobry, jaki dodatek proponuje Pani do roladek?
Pozdrawiam
Dzień dobry,
u mnie świetnie sprawdził się makaron z sałatą i pieczarki w miodowo-balsamicznej glazurze. Myślę, że fajnie pasowałaby też jakaś surówka porowa, czy taka na bazie kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej. Myślę, że marchewka z groszkiem też byłaby ok.
Podrzucę kilka inspiracji z bloga, które myślę, że mogłyby fajnie pasować:
https://smakinatalerzu.pl/2018/08/19/kapusta-pekinska-z-porem-i-ogorkami-doskonaly-dodatek-do-miesa/
https://smakinatalerzu.pl/2019/08/23/surowka-z-pora-marchewki-i-jablka/
https://smakinatalerzu.pl/2020/01/31/surowka-z-kapusty-pora-i-jablka/
https://smakinatalerzu.pl/2019/10/25/marchewka-z-pietruszka-jarzynka-do-obiadu-na-cieplo/
https://smakinatalerzu.pl/2020/03/13/dressing-balsamiczny/
https://smakinatalerzu.pl/2019/10/04/marchewka-z-bulka-tarta/
https://smakinatalerzu.pl/2019/08/16/surowka-z-salaty-rzymskiej-z-pomidorkami-ogorkiem-i-czerwona-cebula/
https://smakinatalerzu.pl/2019/07/22/surowka-z-kalarepa/
https://smakinatalerzu.pl/2019/04/29/surowka-z-kapusty-pekinskiej-z-jablkiem-i-ogorkiem/
Nigdy nie robiłam roladek ze schabu, zawsze drobiowe. Muszę wypróbować ten przepis!
Bardzo polecam 🙂
Choć zauważyłam, jeśli chodzi o wieprzowinę, że trzeba trafić na dobre, świeże i młode mięsko.
Wtedy smakuje najlepiej.
Fajny pomysł na obiad🙂
A ile mniej więcej w piekarniku ile podgrzewać i w jakiej temperaturze
Temp. 180 stopni. Jeśli chodzi o czas, to wiele zależy i od grubości roladek i od tego jak długo/mocno były wcześniej obsmażone na patelni. Najlepiej po około 10-15 minutach, przekroić jedną roladkę i zobaczyć czy jest w środku gotowa. Jeśli zaś chodzi o przygotowanie roladek od razu w piekarniku to myślę, że w 180-190 stopni przez około 35-40 minut (lub do miękkości).
Mam nadzieję, że podołam
Dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź 😊
Na pewno 🙂 Pozdrawiam