Jajko w sosie koperkowym

Jajko w sosie koperkowym najczęściej pojawia się u nas jako piątkowy czy postny obiad. Lubimy to proste i niedrogie danie. Lubimy też gdy sosu jest dosyć dużo i otula on zarówno jajka jak i ziemniaki – w ilości zdecydowanie większej niż widać na zdjęciu, ale nie chciałam wszystkiego pod nim ukrywać;)

Sos koperkowy:

  • około 75-80 g masła
  • 3-4 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 szkl. bulionu
  • 2-2,5 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. śmietanki 30%
  • 2 małe pęczki koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Dodatkowo:

  • jajka – ilość wg potrzeb (u nas po 2 sztuki na osobę)
  • opcjonalnie ogórki kiszone do podania

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na pół.

Koperek drobno siekamy.

Na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Zwiększamy moc palnika i cały czas mieszając, podsmażamy całość przez 1-2 minuty, Następnie wlewamy bulion oraz mleko. Często mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia (wówczas zgęstnieje – konsystencję sosu można regulować dolewając np większą ilość mleka). Dodajemy śmietankę (opcjonalnie) oraz koperek. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz niewielką ilością soku z cytryny.

Jajka polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami. Opcjonalnie można podać również kiszonego ogórka.