Gofry (chrupiące)

To jest zdecydowanie mój ulubiony przepis na gofry!

Wychodzą bardzo smaczne – miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Plusem dla mnie jest również to, że wychodzi ich całkiem sporo:)

Na drugi dzień zwykle pakuję je na drugie śniadanie – dziecku do szkoły, a nam do pracy. Od czasu do czasu taka przerwa od zwykłych kanapek jest doskonałym rozwiązaniem.

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru (czasami daję nieco mniej)
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szkl. mleka 3,2% (temp. pokojowa)
  • 3/4 szkl. wody
  • 3/4 szkl. oleju (przy użyciu 2/3 szklanki oleju, też jest ok)
  • około 20 g proszku do pieczenia

Jajka miksujemy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.

Małymi partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy mleko, wodę oraz olej. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia i powstania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 10-15 minut.

Smażymy w rozgrzanej gofrownicy do zezłocenia (w mocnej gofrownicy Dezal (link afiliacyjny) piekę je przez około 2-2,5 minuty, w urządzeniu typu 3w1 robiłam nieco dłużej. Najlepiej kontrolować czas pieczenia i dostosować go do własnych preferencji).

Studzimy na kratce, lub układamy pionowo (dzięki temu będą bardziej chrupiące).

Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Źródło