Sernik z mango
W drodze głosowania na FB, jakie ciasto chcielibyście by ukazało się na blogu, większością głosów wygrał serniczek mango. W związku z tym, dziś przepis właśnie na to ciasto.
Jest bardzo dobry, intensywny w smaku.
Osobiście robiłam go już dosyć dawno temu, a nie publikowałam go, bo uznałam, że zdjęcia wyszły słabe 😉 Cieszę się jednak, że Wam się on spodobał 🙂
Kruchy spód:
- 130 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 65 g drobnego cukru
- 20 g kakao
- szczypta soli
Sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 250 ml słodzonego mleka zagęszczonego
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 600 g pulpy z mango (puree z puszki)
- szczypta soli
Warstwa śmietanowa:
- 400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki pulpy mango
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, lekko studzimy.
W misce mieszamy mąkę, sól, kakao oraz cukier. Dodajemy masło, łączymy. Powstałym ciastem wykładamy dno tortownicy (śr. 26cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiekamy wstępnie przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie spód odstawiamy do przestudzenia, a temperaturę piekarnika obniżamy do 160 stopni.
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie umieszczamy w misie miksera i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ostrożnie przelewamy dość płynną masę na podpieczony spód. Pieczemy przez około 60-65 w 160 stopniach (gotowy sernik powinien być ścięty, na środku może lekko „falować”. Jeśli po godzinie wciąż „faluje” zbyt mocno, nieznacznie wydłużamy czas pieczenia). Upieczony sernik pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku.
W międzyczasie kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Odstawiamy na 10 minut.
Sernik wyjmujemy ostrożnie z piekarnika. Wykładamy na wierzch śmietanową polewę, wyrównujemy.
Za pomocą łyżeczki rozprowadzamy na wierzchu „kropki” z pulpy mango. Patyczek do szaszłyków przeciągamy przez środek kropek, tworząc „serca”/”listeczki”.
Sernik odstawiamy do całkowitego schłodzenia.
Wygląda obłędnie, przepiękne zdjęcia:)
No mega się cieszę, że się podoba 🙂 bardzo dziękuję <3
Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Wygląda równie imponująco. Do jedzenia się nie nadaje. Ostrzegam.
ooo, bardzo przykro mi to czytać. Proszę napisać coś więcej, dlaczego nie nadaje się do jedzenia?
Zrobiłam wiedziona zdjęciami (prześliczne). Oczekiwałam na wizytę córki i jej kolegi. Pomyślałam, że to dobra okazja na spróbowanie czegoś nowego. Zrobiłam dokładnie tak, jak w przepisie (pierwszy raz zawsze tak robię). Wyszło takie, jak na Pani zdjęciach. I nikomu nie smakowało, nikt nie poprosił o drugi kawałek (było nas czworo). Wydaje mi się, że chodzi o nadmiar „mleczności” w smaku. Może lepiej byłoby dodać po prostu cukier zamiast słodzonego mleka, ale nie wiem, jak zmieniłaby się konsystencja.
Dziękuję za odpowiedź. Domyślam się, że w tym wypadku to po prostu kwestia gustu. Wiadomo, że nie wszystko wszystkim będzie tak samo smakowało. Przepis rozsławiony jest na cały kraj, przez wielu określany jest mianem „legendarny”. Oryginał można podobno zjeść w Poznaniu w Cafe La Ruina, a właścicielka podzieliła się owym przepisem w swej książce „Lubię” (nie wiem czy jest to oryginalny przepis, bo nie miałam w rękach wspomnianej książki).
Przykro mi, że serniczek nie smakował. Zawsze w takiej sytuacji to zmarnowane składniki i zniszczone oczekiwania, tym bardziej, że planowany był jako poczęstunek dla gości. To chyba smuci najbardziej.
A dlaczego?
Cytuję: „Wydaje mi się, że chodzi o nadmiar „mleczności” w smaku”
Cudownie wyglada musze go zrobic. U mnie dziś tez sernik właśnie siedzi w piekarniku.
O, sobota to dobry czas na pieczenie serniczka 🙂
Pozdrawiam!
czy pulpę z mango można kupić w każdym sklepie
Pewnie nie w każdym. Proszę szukać na dziale z owocami w puszce. Wiele osób mi pisało, że ostatnio dostępna była nawet w Biedronce.
Ten kolorek jest genialny, ale musi być pyszny.
Jest taki 🙂
sernik bardzo dobry, polecam każdemu na pewno się uda
Super! Bardzo dziękuję 🙂 <3
Kiedy zdjąć papier do pieczenia spod sernika? Na zdjęciu prezentuje się bez papieru.
Po całkowitym przestudzeniu. Najlepiej dopiero następnego dnia. Należy to robić bardzo ostrożnie – może przydać się pomoc drugiej osoby 😉
Sprawia wrażenie kremowego i to bardzo 🙂
Jakie to mleko zagęszczone?
Słodzone mleko skondensowane z Gostynia np
Dzięki ?
mam pytanie , czy ta śmietana z cukrem na wierzch nie wyjdzie za rzadka ? nie rozleje się ?
Przeglądałam różne przepisy i w części z nich śmietanę wykłada się na zimny sernik, a niektóre podają by wyłożyć ją na jeszcze ciepły. Ja zdecydowałam się na ten drugi sposób. Pod wpływem ciepłego sernika śmietana lekko się „zetnie” (tutaj też wykorzystywałam kwaśną śmietanę i krem z niej wychodzi super – https://smakinatalerzu.pl/2017/04/03/szybki-biszkopt-z-owocami/). Minusem wykładania jej na ciepły sernik jest powstawanie odprysków wokół kropek z mango (widać to na zdjęciu), ale wydaje mi się, że to aż tak strasznie nie psuje efektu wizualnego.
Nigdy u mnie nie spotkalam sie z mango w puszce. Czy mozna uczyc swieze mango I jak he przygotowac?
Czasami, jak czegoś nie potrzebujemy, nie zauważamy, że coś jest dostępne. Proszę poszukać, może akurat będzie 🙂
Czy samemu nie można zrobić pulpy tzn zblendować mango
Nie próbowałam, trzeba sobie przekalkulować co się bardziej opłaca. Pulpy ma być około 600 g, kupując mango trzeba więc wziąć pod uwagę, że pestka coś waży i to co wokół niej też zostanie odrzucone – w zależności od stopnia dojrzałości mango będzie tego mniej lub więcej. No i pulpa jest chyba delikatnie dosładzana, więc może być też różnica w smaku.
To mój plan na sobotę
Super! Aniu, zdradzę Ci, że będzie jeszcze przepis na taki serniczek z mango, ale bez pieczenia 😉
Czym zastąpić kleks z mango, rozpedzilam się i wszystko wlałam do srodka
😀
można pominąć dekoracje, albo posypać wiórkami białej czekolady lub roztopić ją i zrobić esy-floresy (tylko polecam dodać do niej trochę słodkiej śmietanki, żeby nie łamała się po stwardnięciu).
Może nawet cienka warstwa żółtej galaretki nie wygądałaby źle 😉
Pozdrawiam 🙂
Czy można użyć mango mrożone?
Nigdy nie miałam, nie mam pojęcia jak się zachowa, ale myślę, że warto spróbować 🙂
Sernik z mango jest przepyszny.
Czy można dodać więcej mąki aby uniknąć ewentualnego rzadkiego środka po pieczeniu?
Ja bym próbowała wydłużyć nieco czas pieczenia.
Spróbuję!