Szybki biszkopt z owocami

To ciasto od dawna jest jednym z moich ulubionych (od dawna też próbuję go opublikować, jednak cały czas na drodze stają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne, ale tym co czyni je atrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się w upieczeniu biszkoptu i przekrojeniu go na dwa blaty póki gorący (to ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:)

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • średni kubek kwaśnej śmietany 18% Zott (330g)
  • puszka brzoskwiń (lub świeże truskawki)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (truskawkowe)

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając na początku szczyptę soli. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy chwilę, po czym mikser odkładamy. Do masy wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm ewentualnie 21×32). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjmujemy z formy i przekrawamy go na dwa blaty. Gorący smarujemy kwaśną śmietaną, przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy.

Na biszkopcie układamy pokrojone na plasterki brzoskwinie (lub połówki truskawek). Zalewamy tężejąca galaretką.

 


Polecam również przepis na
Sałatkę Gyros z mięsem mielonym