Makaron w cukiniowo-serowym sosie z brokułami

Fajna alternatywa na bezmięsny obiad.

Makaron w sosie cukiniowo-serowym z dodatkiem ugotowanych różyczek brokuła. Bardzo smaczny.

  • 400-500 g ulubionego makaronu
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 kulka mozzarelli xxl
  • około 50-70 g tartego sera cheddar
  • 180-200 g serka topionego śmietankowego
  • 400 ml kremówki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, cukier

Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej i osłodzonej 1 łyżeczką cukru wodzie. Odcedzamy.

Cebulę drobno siekamy.

Cukinię trzemy na dużych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy cukinię. Doprawiamy solą oraz ziołami prowansalskimi i smażymy dalej przez 2-3 minuty. Następnie wlewamy śmietanę, gotujemy przez chwilę. Dodajemy serek topiony oraz starty ser cheddar i mozzarellę. Gotujemy, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki. Do sosu dodajemy ugotowane różyczki brokuła oraz posiekaną natkę, mieszamy.

W międzyczasie gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy.

Makaron podajemy polany sosem.