Surówka z kapusty z żurawiną i suszonymi pomidorami
Absolutnie fenomenalna surówka. Zakochaliśmy się w tym smaku od pierwszego kęsa.
Dodatek suszonych pomidorów i żurawiny do białej kapusty? Zdecydowanie TAK!
Musicie spróbować i Wy 🙂
- 1/2 główki kapusty (lub 1 mała)
- pęczek szczypioru lub zielonej cebulki
- 5-6 suszonych pomidorów
- garść suszonej żurawiny
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki octu 10%
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól, pieprz
Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy i odstawiamy na bok na kilka minut. Następnie przez chwilę ugniatamy ją rękoma.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Szczypiorek drobno siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy garść suszonej żurawiny.
W garnuszku łączymy ocet oraz olej z suszonych pomidorów, Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy do surówki. Na końcu dodajemy cukier do smaku (można zacząć od 1 łyżki i ewentualnie zwiększyć ilość w razie potrzeby).
Surówki to samo zdrowie 🙂
Takie suszone pomidory na pewno dodały smaku 🙂
Zdecydowanie 🙂 <3