Surówka z pora, marchewki i jabłka

Jedna z lepszych surówek do obiadu, jakie ostatnio jadłam. Lekko ostra, za sprawą pora. Idealna do delikatnych mięs.

Moja rodzina po prostu oszalała na jej punkcie – tak wiele razy ją chwalili, że nie śmiałabym nie zrobić im jej ponownie;)

Polecam i Wam surówkę z pora, marchewki i jabłka.

  • 1 duży por
  • 1 marchewka
  • 2-3 nieduże jabłka
  • 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Oczyszczonego pora kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Następnie kroimy na cienkie paseczki. Umieszczamy go w misce, lekko solimy i przez chwilę ugniatamy dłońmi, aby nieco zmięknął.

Marchewkę obieramy, trzemy na tarce.

Jabłka obieramy trzemy na dużych oczkach tarki, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.

Śmietanę łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Całość mieszamy.