Filet z kurczaka z porem, marchewką i kapustą pekińską pod ciastem francuskim
Obiad sfotografowany na szybciora, ale uznałam, że wyszło na tyle smacznie, że warto dodać przepis na bloga:)
Potwierdzam, że połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem smakuje niezależnie od pozostałych dodatków. U mnie dziś to obsmażone kapusta pekińska, pory i marchewka oraz obowiązkowo mozzarella.
- około 500 g piersi kurczaka
- 1 duży por
- 1/4 główki kapusty pekińskiej
- 1 mała marchewka
- 200 g tartej mozzarelli
- 1 op. ciasta francuskiego
- majonez
- szczypta curry
- sól, pieprz
- opcjonalnie – jajko do posmarowania ciasta
Pora kroimy na półplasterki. Oprószamy solą.
Kapustę pekińską drobno siekamy.
Marchewkę obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pora. Po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy aż do zeszklenia warzyw. Na samym końcu dodajemy posiekaną kapustę, smażymy jeszcze chwilkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Odstawiamy do przestudzenia.
Oczyszczone mięso kroimy na porcje. Każdy kawałek oprószamy solą oraz pieprzem. Układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy niewielką ilością majonezu. Wykładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy ciastem francuskim (ciasto rozwijamy i kroimy na prostokąty wielkości porcji mięsa).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut (do zarumienienia).
Ale mi narobiłaś ochoty na to danie. Uwielbiam ciasto francuskie.
O, to świetnie:) Mam też fantastyczny przepis na ciasto francuskie z mięsem mielonym w środku. U mnie się rewelacyjnie sprawdza na imprezach i wszystkim zawsze bardzo smakuje. Muszę go kiedyś opublikować 😀
A co to za surówka? Wygląda smakowicie
Dziękuję 🙂 O ile dobrze pamiętam to surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką. Do tego sos przygotowany na bazie majonezu i ketchupu (mniej więcej w równych proporcjach) doprawionego ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.