Filet z kurczaka z porem, marchewką i kapustą pekińską pod ciastem francuskim

Obiad sfotografowany na szybciora, ale uznałam, że wyszło na tyle smacznie, że warto dodać przepis na bloga:)

Potwierdzam, że połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem smakuje niezależnie od pozostałych dodatków. U mnie dziś to obsmażone kapusta pekińska, pory i marchewka oraz obowiązkowo mozzarella.

  • około 500 g piersi kurczaka
  • 1 duży por
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała marchewka
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • majonez
  • szczypta curry
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – jajko do posmarowania ciasta

Pora kroimy na półplasterki. Oprószamy solą.

Kapustę pekińską drobno siekamy.

Marchewkę obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pora. Po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy aż do zeszklenia warzyw. Na samym końcu dodajemy posiekaną kapustę, smażymy jeszcze chwilkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Odstawiamy do przestudzenia.

Oczyszczone mięso kroimy na porcje. Każdy kawałek oprószamy solą oraz pieprzem. Układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy niewielką ilością majonezu. Wykładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy ciastem francuskim (ciasto rozwijamy i kroimy na prostokąty wielkości porcji mięsa).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut (do zarumienienia).


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami