Sałatka kalafiorowa z kiełkami
Sałatka, którą przygotowałam na bazie przepisu siostry Anastazji. Minimalnie pozmieniałam. Wyszła bardzo smaczna.
- 1 kalafior
- 1/2 główki sałaty karbowanej
- 2 pomidory
- 1-2 czerwone cebule
- pęczek szczypiorku
- 25 g kiełków (u mnie kiełki brokuła)
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- sól, pieprz, cukier
Kalafior gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na mniejsze różyczki.
Cebulę kroimy w piórka.
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy na półplasterki.
Szczypiorek drobno siekamy.
Majonez łączymy ze śmietaną i połową szczypiorku. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na dnie salaterki rozkładamy porwaną na mniejsze części, umytą i osuszoną, sałatę. Następnie wykładamy 1-2 łyżki sosu. Dajemy kalafiora, polewamy go 1-2 łyżkami sosu. Następnie wykładamy warstwę pomidorów. Dajemy cebulę. Rozprowadzamy resztę sosu. Posypujemy kiełkami oraz pozostałym szczypiorkiem.
Bardzo ładnie wygląda, lubię sałatki z dodatkiem kiełków 🙂
Są bardzo dobre i zdrowe 🙂
Pycha spróbuję napewno
Cieszę się, że się podoba
Zrobię w sobotę. Wygląda na przepyszną 🙂
🙂
Te kolorki <3