Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i ogórkiem

Nie ma co kryć, kapusta pekińska króluje u nas jako najczęściej wybierany dodatek do obiadu. Staram się jednak, by surówki z niej przygotowywane nie były nudne i różniły się między sobą, choćby delikatnym akcentem. Czasem niewielka zmiana robi dużą różnicę, prawda?

Dziś bardzo prosta, szybka surówka z dodatkiem konserwowych ogórków, słodkiego jabłka i zaostrzającej całość czerwonej cebulki.

Zapraszam:)

  • 1 kapusta pekińska
  • 1-2 jabłka
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól, pieprz, cukier

Oczyszczoną kapustę drobno szatkujemy. Oprószamy solą i odstawiamy na około 30 minut.

Do kapusty dodajemy pokrojoną w drobne piórka czerwoną cebulę oraz obrane i starte na dużych oczkach jabłka i ogórki.

Całość mieszamy. Dodajemy olej oraz ocet winny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.