Biszkopt makowy z pianką i ananasem

Pyszne i lekkie ciasto z ananasem. Lubicie takie?

U mnie zniknęło bardzo szybko – zwłaszcza przypadło do gustu mojemu Smykowi (który z reguły za ciastami z makiem czy ananasem nie przepada).

Przepis na małą blaszkę.

Biszkopt makowy:

  • 8 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek suchego maku
  • szczypta soli

Masa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku
  • 2 op. cytrynowej galaretki
  • 1 puszka ananasa

Dodatkowo – opcjonalnie:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • około 50 g czekolady

Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy ocet. Obie mąki mieszamy razem z makiem, delikatnie mieszając szpatułką łączymy z ubitymi białkami.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x24cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 20 minut.

Przygotowujemy dwa takie ciasta.


Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Ananasa osączamy. Kroimy w drobną kostkę.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru do smaku. Wlewamy schłodzoną, ale wciąż płynną, galaretkę. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa. Mieszamy.

Masę wykładamy na jeden blat makowy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

Przed podaniem wierzch ciasta można posmarować powidłami śliwkowymi i posypać tartą czekoladą – ja ten krok pominęłam.

Źródło


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami