Naleśniki z drobiowym nadzieniem

Naleśniki na wytrawnie ostatnio często pojawiają się w naszym domowym menu.

Choć trzeba im poświęcić trochę czasu, lubię je za ich smak i myślę, że warto je przygotować.

Tym razem przygotowałam naleśniki z drobiowym mięsem mielonym i kapustą pekińską, z beszamelem, sosem pomidorowym i tartym serem. Sycący posiłek, który wszystkim smakował 🙂

  • 8-10 naleśników na słono

Nadzienie:

  • około 1 kg mielonego mięsa z udek kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • około 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 szkl. bulionu
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz, cukier

Sos pomidorowy:

  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz, cukier

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, cukier

Dodatkowo:

  • około 100 g tartej mozzarelli
  • listki bazylii

Przygotowujemy naleśniki (np wg TEGO przepisu, z pomniejszeniem ilości cukru do około 1/2 łyżeczki LUB piwne naleśniki wg TEGO przepisu).


Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę, smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy mielone mięso. Smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor, dodajemy sos worcester. Po chwili wlewamy bulion. Dusimy pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Dodajemy połowę pomidorów z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Oprószamy bazylią oraz oregano. Smażymy aż do odparowania wszystkich płynów. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekaną drobno kapustę pekińską. Doprawiamy solą oraz pieprzem.


W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy posiekany na plasterki czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Smażymy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem oraz cukrem.


W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy energicznie. Po około minucie wlewamy mleko. Nie przerywając mieszania, podgrzewamy całość, aż do zgęstnienia. Gęsty sos zdejmujemy z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz gałki muszkatołowej.


Na naleśnikach rozkładamy mięsny farsz. Dodajemy 2-3 łyżki beszamelu, lekko rozprowadzamy go po nadzieniu. Zwijamy naleśniki.

Gotowe naleśniki układamy w naczyniu do zapiekania. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym,

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po tym czasie naleśniki posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 10-15 minut (do rozpuszczenia się sera).

Przed podaniem posypujemy bazylią.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań