Quesadilla z papryką i szynką

Szybka i smaczna przekąska na bazie placków tortilla. Z dużą ilością sera, który po roztopieniu służy niejako za spoiwo z pozostałymi składnikami.

Taka tortilla z papryką, serem oraz szynką to fajna opcja dla dużych i małych łasuchów.

  • 1 op. tortilli (6sztuk)
  • 2-3 op. tartej mozzarelli (każde po 200g)
  • 300-350 g szynki wieprzowej wędzonej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na cienkie, krótkie paseczki.

Szynkę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy paprykę i smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy cebulę, a po chwili dorzucamy szynkę. Smażymy razem przez kilka minut. Gdy składniki się przesmażą zdejmujemy je z palnika i doprawiamy niewielką ilością pieprzu oraz soli.

Na dużą patelnię kładziemy placek tortilli (podgrzewamy na średnim ogniu, bez dodatku tłuszczu), posypujemy go częścią sera, następnie wykładamy podsmażoną szynkę z warzywami i ponownie posypujemy niewielką ilością sera. Przykrywamy drugim plackiem tortilli. Po chwili obracamy placki na drugą stronę i ponownie chwilę podgrzewamy.

Quesadillę przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje na ciepło.