Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i pieczarkami
Prosta i smaczna zapiekanka. Doskonała na obiad w środku tygodnia, lub ciepłą kolację.
Kiełbasę warto obrać ze skórki przed pokrojeniem i smażeniem. Dobrze też, by nie była zbyt tłusta. Najlepiej po prostu wybrać swoją ulubioną;)
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 300-400 g cienkiej kiełbasy
- 400 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki ketchupu
- trochę sera cheddar i gouda do posypania po wierzchu zapiekanki
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- masło do wysmarowania formy + bułka tarta
Ryż gotujemy wg instrukcji podanych na opakowaniu.
Kiełbasę kroimy na półplasterki (warto wcześniej obrać ją ze skórki). Pieczarki również kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki, a pod koniec smażenia czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz niewielką ilością pieprzu. Mieszamy z ugotowanym ryżem.
Na patelnię po smażeniu pieczarek (można dodać minimalną ilość oleju) wrzucamy kiełbasę i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy ją do ryżu z warzywami i mieszamy z ketchupem.
Wszystko to przekładamy do wysmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut i zapiekamy pod przykryciem. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy dalej aż do lekkiego zrumienienia się sera. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Fajna zapiekanka 🙂 lubię takie dania, bo nawet z prostych składników wychodzi coś smacznego i niebanalnego 🙂
Uwielbiam zapiekanki 🙂
Bardzo lubię zapiekanki, ale najczęściej przygotowuję je na bazie ziemniaków. Twoje ryżowe danie wygląda bardzo apetycznie:)
Wow, świetna propozycja!
Zapiekanka to smaczne i łatwe do zrobienia danie. Z ryżem chętnie wypróbuję 🙂
Akurat w naszej rodzinie był potrzebny przepis na zapiekankę z dodatkiem kiełbasy (tata sobie zazyczył). Chyba już mam, tylko musze pokazac mamie aby zaakceptowała 😉
Jestem wierną fanką takich zapiekanek:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)