Kakaowy biszkopt z masą cappuccino, biszkopcikami i kajmakiem

Początkowo zamysł na to ciasto był zupełnie inny, jednak w trakcie przygotowań postanowiłam zmienić to i owo. W efekcie otrzymaliśmy biszkoptowe ciasto z masą cappuccino.

Ciasto jest smaczne, aczkolwiek z dodatku masy kajmakowej śmiało można zrezygnować. Nie będzie aż tak słodko;)

Biszkopt:

  •  5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa: 

  • 500 g śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 4-5 łyżek cappuccino

Poncz:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki cappuccino

Dodatkowo:

  • 1 op. biszkoptów
  • czekolada deserowa 100 g
  • ok. 50-70 g słodkiej śmietanki 30%

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Po przestudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty.

Jedną szklankę śmietanki podgrzewamy razem z proszkiem cappuccino. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki białą czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do schłodzenia na całą noc do lodówki (lub na 4 godziny do zamrażarki).

Pozostałą schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy schłodzoną śmietankę cappuccino. Na samym końcu dodajemy mascarpone, miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia.

Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Nasączamy delikatnie biszkopt. Wykładamy na niego połowę masy, wyrównujemy. Okrągłe biszkopty nasączamy delikatnie naparem kawowym i rozkładamy na masie. Rozprowadzamy na nich pozostałą masę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym (ja dodatkowo posmarowałam drugi blat około 150-200 g masy kajmakowej, ale ciasto było przez nią zbyt słodkie).

Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika tuż przed momentem wrzenia. Wrzucamy do niej czekoladę, a po 1-2 minutach mieszamy aż do rozpuszczenia. Polewę wylewamy na wierzch ciasta.

Inspiracja