Ciasto Krówka na miodowym biszkopcie

Ciasto Krówka to ciasto miodowe przełożone masą śmietanową, posmarowane na wierzchu kajmakiem i posypane orzechami. Doskonałe na Święta i nie tylko.

Ja tym razem zrobiłam Krówkę na miodowym biszkopcie, znanym też jako biszkopt japoński. Fajne wyszło 🙂

Do masy śmietanowej dodałam serek mascarpone, ale bez niego też wyjdzie fajnie.

Biszkopt miodowy:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szkl. mąki (u mnie pół na pół mąki tortowej i krupczatki)
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 5-6 łyżek mleka
  • 40 g masła

Masa śmietanowa:

  • 500-600 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone – opcjonalnie
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • kilka łyżek masy kajmakowej z puszki
  • 100 g posiekanych migdałów, orzechów laskowych lub płatków migdałowych

W rondelku umieszczamy masło oraz mleko, podgrzewamy na malusieńkim ogniu, do połączenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy miód i mieszamy.

Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa stanie się wyraźniej jaśniejsza i bardziej puszysta (około 10 minut). Dodajemy mleko z masłem i miodem i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Osobno ubijamy białka, dodając pod koniec, łyżka po łyżce, pozostały cukier. W 2-3 turach dodajemy je do masy żółtkowej, delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia.

Przelewamy do blaszki (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy. Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.

Jeżeli uznasz, że jest taka potrzeba, możesz nasączyć biszkopt. Ja nie musiałam.


Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec (gdy śmietanka zaczyna gęstnieć, ale nie jest jeszcze mocno sztywna) dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier puder do smaku i mascarpone (jeśli dodajesz).

Żelatynę podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z łyżką ubitej śmietany i tak zahartowaną łączymy z całością.


Na blat biszkoptowy wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozprowadzamy kilka łyżek kajmaku, posypujemy uprażonymi posiekanymi migdałami lub orzechami laskowymi (gotowe do kupienia w Lidlu) lub uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.