Sernik nutellowy

Pyszny i zachwycający wyglądem serniczek. Taka sernikowa „zebra”:)

Sernik nie jest trudny do wykonania. Wbrew pozorom nie jest też za słodki.

Spód:

  • 140 g ciasteczek digestive w czekoladzie
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka kakao

Sernik:

  • 800 g twarogu na sernik (u mnie wiaderkowy z Piątnicy)
  • 200 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 200-250 g nutelli
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 1 op. budyniu waniliowego

Ciasteczka rozdrabniamy na piach. Łączymy w misce z miękkim masłem oraz kakao.

Tortownicę (śr. 21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a następnie rozprowadzamy przygotowaną masę ciasteczkową.

Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder oraz cukier wanilinowy. Ubijamy razem, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie do miski dodajemy twaróg oraz serek mascarpone i proszek budyniowy. Miksujemy krótko, na niewielkich obrotach, tylko do połączenia składników.

Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną z nich łączymy z nutellą, mieszamy.

Na ciasteczkowy spód wykładamy po kilka łyżek masy jasnej, a następnie taką samą ilość masy ciemnej itd, aż do wyczerpania składników.

Piekarnik nagrzewamy do około 170 stopni. Na dno wkładamy naczynie wypełnione gorącą wodą (można też owinąć blaszkę z sernikiem folią aluminiową i ją wstawić do naczynia z wodą). Pieczemy około 45 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 140 stopni i dopiekamy sernik przez około 20-25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, najlepiej w lodówce.

Źródło