Makaron z mięsem mielonym, boczkiem i pieczarkami w śmietanowym sosie
Bardzo lubię wszelkie dania makaronowe. Makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (makaron po bolońsku) to u nas podstawa. Kiedy jednak brak w domu pomidorów, można również przygotować pyszne danie z dodatkiem słodkiej śmietanki (ta wysokoprocentowa sprawdza się moim zdaniem najlepiej, a dodatkowo daje gwarancję, że żaden sos z jej udziałem się nie zwarzy).
Słodka śmietanka, mięso, makaron, boczek… no właśnie – danie do niskokalorycznych nie należy. Raz na jakiś czas (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym) warto sobie jednak pozwolić na takie „małe grzeszki” i przygotować makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym. Tym bardziej, że to prosta, a niebywale smaczna potrawa.
- ok. 400 g ulubionego makaronu
- 300-400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego (u mnie mielona łopatka)
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 350-400 g pieczarek
- 100 g wędzonego boczku
- 1 – 1 i 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30%
- 1-2 łyżki natki pietruszki
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
- opcjonalnie – garść tartego sera
- olej/masło
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka.
Boczek kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę. Po chwili do cebuli dodajemy boczek. Smażymy przez chwilę. Stopniowo dorzucamy pieczarki. Gdy pieczarki się przyrumienią, dodajemy mięso mielone, smażymy dalej. Kiedy mięso straci różowy kolor dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz oraz mieloną paprykę. Wlewamy śmietankę i dusimy wszystko razem aż do lekkiego odparowania śmietany (sos powinien lekko zgęstnieć). Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem.
Odcedzony makaron mieszamy z mięsem i pieczarkami. Tuż przed podaniem możemy posypać tartym serem.
To tak jak mój Tata – makaroniarz. wczoraj na obiad zjadł makaron i na kolację makaron tylko z mlekiem. Uwielbia i najada się. Z mięsem mielonym jeszcze nie jadł ale jeśli zjadł w wersji wege z warzywami i powiedział, że bardzo smaczne to i z mięsem powinno mu posmakowac (jest mięsożercą) 😉
Moja Babcia jadała makaron z mlekiem… całkiem o tym zapomniałam.
Mój Dziadek również…. i czasem bułka z mlekiem – rwiesz pszenną bułkę, maczasz w kubku mleka i jesz 😛 Ale teraz to owsianki i jaglanki w modzie xD
W dzieciństwie też tak jadłam. Tylko zalewałam mlekiem porwanego na kawałki rogala maślanego:)
Tak też można 🙂 Mój Tata do tej pory czasem je rogala z masłem i kubek mleka z kożuchem – uwielbia kożuchy w mleku 😛
Nietypowo, zazwyczaj mało kto je lubi;)
Moja mama wręcz nie znosi 🙂
Tak jak lubię 🙂
apetyczne danie
Pyszne i syte jedzonko. Z moim ulubionym makaronem, wszystko to co lubię, jest na tym talerzu 🙂
Nigdy nie wpadłam na to, by do sosu dodać wędzonego boczku. Musi wspaniale smakować. Mój następny sos wzbogacę o boczuś na pewno 🙂
Pyszne, sycące i szybkie do przygotowania danie 🙂
Mój pan stwierdził, że boczek tu nie pasuje, bo znika smak pieczarek, ale zjadł i poprosił o dokładkę 🙂 mi też bardzo smakowało!
O, jak miło 🙂