Tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewającą

Ciasto francuskie, farsz szpinakowy z dodatkiem kanapkowego serka śmietankowego, w który wetknięte zostały owinięte szynką parmeńską kawałki sera feta, goudy oraz cheddara.

Nie najgorsze danie, natomiast jeśli o mnie chodzi skosztowałam jedynie kawałeczek. Bardzo syte i momentami ta ilość serów potrafi być zbyt przytłaczająca – sama nie wierzę, że to piszę;)

Nie wiem czy będą powtórki, bo mnie to danie nie powaliło, ale być może znajdą się tacy, którym ta tarta bardziej zasmakuje;)

  • 1 op. ciasta francuskiego xl
  • 250-300 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • około 150 g sera feta
  • około 150 g żółtego sera w kawałku (u mnie kawałek goudy i kawałek sera cheddar)
  • 50 g tartego żółtego sera
  • około 140 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej)
  • 150 g serka śmietankowego, kanapkowego
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

 

Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy dno formy do zapiekania (około 20x30cm). Odstające boki odkrawamy, kroimy na paski.

Szpinak myjemy, usuwamy twarde łodyżki.

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę, a po chwili również czosnek. Na koniec dodajemy szpinak, smażymy jeszcze 1-2 minuty (aż szpinak „zwiędnie”). Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Ser żółty oraz feta kroimy na cienkie słupki. Owijamy je plasterkami szynki.

Jajka roztrzepujemy z mieloną papryką. Dodajemy tarty ser żółty, serek kanapkowy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy ze szpinakiem. Masę wykładamy na ciasto francuskie w formie. Układamy kawałki serów owiniętych szynką. Wierzch dekorujemy paseczkami pozostałego ciasta francuskiego.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut (do zrumienienia się ciasta francuskiego).

Źródło