Serowa przekąska

Parmezanowe krążki z ciasta francuskiego z czosnkowo-pietruszkową masą z sera feta i migdałami to świetna propozycja imprezowa:)

  • 60 g parmezanu
  • 370 g ciasta francuskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść migdałów
  • 1 mały (!) ząbek czosnku
  • 150 g sera feta
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych

Drobno starty parmezan rozsypujemy równomiernie na stolnicy.

Ciasto francuskie składamy na pół i jeszcze raz na pół, układamy na warstwie rozsypanego sera. Wałkujemy, tym samym dociskając w ciasto ser (ewentualnie posypujemy serem po wierzchu ciasta francuskiego i delikatnie wałkujemy).

Za pomocą szklanki (najlepiej tzw literatki) wycinamy niewielkie kółka. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy na około 10-15 minut do mocno rozgrzanego piekarnika (około 200 stopni).

Migdały zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut, po czym wodę odlewamy, a z migdałów zdejmujemy skórkę.

Z oczyszczonej i osuszonej natki pietruszki odrywamy listki (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Przekładamy je do rozdrabniacza do warzyw. Dodajemy migdały oraz ząbek czosnku. Miksujemy. Dodajemy pokruszony ser feta oraz oliwę. Miksujemy ponownie, do połączenia składników.

Oliwki kroimy na krążki. Pomidorki kroimy na połówki.

Na ostudzone krążki ciasta wykładamy warstwę masy serowo-pietruszkowej (np po 1 łyżeczce). Dekorujemy oliwkami oraz pomidorkami i pietruszką.