Tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewającą

Ciasto francuskie, farsz szpinakowy z dodatkiem kanapkowego serka śmietankowego, w który wetknięte zostały owinięte szynką parmeńską kawałki sera feta, goudy oraz cheddara.

Nie najgorsze danie, natomiast jeśli o mnie chodzi skosztowałam jedynie kawałeczek. Bardzo syte i momentami ta ilość serów potrafi być zbyt przytłaczająca – sama nie wierzę, że to piszę;)

Nie wiem czy będą powtórki, bo mnie to danie nie powaliło, ale być może znajdą się tacy, którym ta tarta bardziej zasmakuje;)

  • 1 op. ciasta francuskiego xl
  • 250-300 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • około 150 g sera feta
  • około 150 g żółtego sera w kawałku (u mnie kawałek goudy i kawałek sera cheddar)
  • 50 g tartego żółtego sera
  • około 140 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej)
  • 150 g serka śmietankowego, kanapkowego
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

 

Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy dno formy do zapiekania (około 20x30cm). Odstające boki odkrawamy, kroimy na paski.

Szpinak myjemy, usuwamy twarde łodyżki.

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę, a po chwili również czosnek. Na koniec dodajemy szpinak, smażymy jeszcze 1-2 minuty (aż szpinak „zwiędnie”). Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Ser żółty oraz feta kroimy na cienkie słupki. Owijamy je plasterkami szynki.

Jajka roztrzepujemy z mieloną papryką. Dodajemy tarty ser żółty, serek kanapkowy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy ze szpinakiem. Masę wykładamy na ciasto francuskie w formie. Układamy kawałki serów owiniętych szynką. Wierzch dekorujemy paseczkami pozostałego ciasta francuskiego.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut (do zrumienienia się ciasta francuskiego).

Źródło


Polecam również przepis na
Sałatkę Gyros z mięsem mielonym