Zupa z piekarnika

Przepis, który idealnie wkomponuje się w imprezowe menu.

Zaletą dania jest to, że możemy przygotować zupkę wcześniej, np z rana, a tuż przed samym przyjściem gości przelać ją do garnka, podgrzać i zabielić śmietaną. Tego typu dania wyśmienicie smakują właśnie, gdy składniki dobrze się ze sobą połączą („przegryzą”).

Ja dodałam do swojej zupy słodko-pikantny sos chilli. Całe danie miało właśnie taki słodko-kwaśno-pikantny posmak. Polecam:)

zupazpiekarnika1

  • ok. 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 3-4 duże cebule
  • 1 duży lub 2 małe słoiki pieczarek marynowanych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 słoik (350ml) marynowanej papryki
  • 1 szklanka ketchupu
  • ok. 3 łyżeczki curry
  • ok. 1/2 szklanki sosu chili
  • 300g kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso kroimy w niewielką kostkę. Obsmażamy na rumiano na patelni na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec oprószamy solidną porcją soli i pieprzu. Podsmażone mięso przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Pieczarki marynowane odcedzamy z zalewy i kroimy na plasterki (lub w drobną kostkę – wg uznania).

Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę – zalewę zachowujemy. Paprykę kroimy w kostkę, zalewę zachowujemy.

Cebulę rozkładamy w naczyniu, na mięsie. Następnie rozkładamy równą warstwą plastry pieczarek. Kolejno dodajemy: groszek wraz zalewą, ananas wraz zalewą, pomidory z puszki oraz paprykę wraz zalewą.

Całość przykrywamy warstwą dobrej jakości ketchupu. Posypujemy przyprawą curry oraz zalewamy sosem chilli.

Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny.

Następnie zupę przelewamy do dużego garnka. W razie potrzeby dolewamy wodę (ilość wg uznania, w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy otrzymać) i ponownie zagotowujemy. Śmietanę mieszamy w garnuszku z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie tak zahartowaną śmietanę łączymy z całą zawartością garnka.

Pierwsze zdjęcie to zupa bardziej na gęsto, tutaj z kolei (innym razem) zupa przygotowana z większą ilością wody.

Źródło