Panierowane pieczarki

Takie pieczarki mogą stanowić fantastyczną imprezową przekąskę. Oczywiście pod warunkiem, że lubicie pieczarki;)

Najlepsze będą jak najmniejsze okazy, jędrne, całkiem białe, z niewidocznymi blaszkami. Jeśli takich nie macie, lepiej odpuścić sobie ich przygotowanie – nie wyjdą aż tak dobre (wiem z doświadczenia).

Ciasto do obtaczania powinno być dość gęste, a olej do smażenia dobrze rozgrzany.

  • 500 g małych, białych, twardych pieczarek
  • 3 jajka
  • 15-20 g Grana Padano lub parmezanu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz,
  • słodka mielona papryka
  • olej do głębokiego smażenia

Pieczarki myjemy, odkrawamy „nóżki” (najlepiej na wysokości kapelusza, nie odrywamy ich).

Do garnka wbijamy jajka, roztrzepujemy je rózgą kuchenną. Dodajemy mąkę, starty parmezan oraz sól, pieprz i mieloną paprykę. Mieszamy do powstania jednolitego ciasta.

Pieczarki zanurzamy w gęstym cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej.

Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy większą ilość oleju. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy, do osączenia.

Źródło