Filet z papryką i porem

Filet z kurczaka, papryka oraz por duszone w bulionie, zagęszczone na koniec serkiem topionym. Ten ostatni składnik może nie należy do najzdrowszych, ale doskonale sprawdza się w tego typu daniach. Myślę, że od czasu do czasu nie zaszkodzi z niego skorzystać;)

To są zdecydowanie „moje smaki”. Uwielbiam!

  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 pory
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • 50 g serka topionego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Paprykę kroimy na mniejsze części.

Pory kroimy na półplasterki.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Obsmażamy mięso. Dodajemy paprykę oraz pory i dusimy na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dusimy dalej. Dodajemy serek topiony, oprószamy całość mieloną papryką słodką i ostrą.  Dodajemy musztardę. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.

 

Jako dodatki wybrałam mix sałat i ziemniaki, ale myślę, że ryż również fajnie może tu pasować.


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami