Filet z papryką i porem
Filet z kurczaka, papryka oraz por duszone w bulionie, zagęszczone na koniec serkiem topionym. Ten ostatni składnik może nie należy do najzdrowszych, ale doskonale sprawdza się w tego typu daniach. Myślę, że od czasu do czasu nie zaszkodzi z niego skorzystać;)
To są zdecydowanie „moje smaki”. Uwielbiam!
- 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2-3 pory
- 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
- 50 g serka topionego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Paprykę kroimy na mniejsze części.
Pory kroimy na półplasterki.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Obsmażamy mięso. Dodajemy paprykę oraz pory i dusimy na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dusimy dalej. Dodajemy serek topiony, oprószamy całość mieloną papryką słodką i ostrą. Dodajemy musztardę. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.
Jako dodatki wybrałam mix sałat i ziemniaki, ale myślę, że ryż również fajnie może tu pasować.
Jestem pewna, że gdyby moja Mama spróbowała to by Jej posmakowało 🙂
Pysznie, tak jak lubię 🙂
kurczaki w ogóle ostatnio bez smaku, też tak macie ?
Ja nie zauważyłam
Ciekawy pomysł na danie z filetem. Bardzo lubię pora, więc pewnie obiad z takim mięsno-warzywnym sosem bardzo by i smakował:)
Smakuje obłędnie! Jedno z ulubionych moich dań! Bardzo często jadamy je z ryżem
Też mi tutaj ryż bardzo pasuje:)
Tak zrobiona pierś jest na pewno soczysta i bardzo smaczna 🙂
Wygląda bardzo apetycznie i wydaje mi się, że jest lekkie dla żołądka.
Naptawdw pyszne!!polecam
Bardzo się cieszę. Dziękuję za podzielenie się opinią 🙂