Kurczak z warzywami
Pokrojone na kawałki mięso z udek kurczaka oraz pyszne warzywa, a do tego ryż. Dla nas obiad idealny. Pyszny. Danie inspirowane przepisem ze zbiorów siostry Anastazji.
- 800 g – 1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
- 1 duża cebula
- 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 młoda cukinia
- 1 młody bakłażan
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- olej
- 200-300 g ryżu, ugotowanego na sypko
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek, po czym kroimy na paski. Oprószamy je mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju, wcieramy w mięso razem z przyprawami.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy mięso. Następnie mięso podlewamy niewielką ilością wody i dusimy dalej na małym ogniu do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Bakłażana i cukinię wraz ze skórką kroimy w kostkę.
Bakłażan oprószamy niewielką ilością soli, odstawiamy na kilka minut, po czym osuszamy go ręcznikiem papierowym
Na osobnej patelni rozgrzewamy mocno niewielką ilość oleju (mniej więcej 1/2 łyżki). Wrzucamy cząstki bakłażana i obsmażamy go przez chwilę*. Odstawiamy.
Na patelnię po smażeniu bakłażana wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy cebulę oraz paprykę. Warzywa smażymy przez chwilę, a gdy się zeszklą dodajemy pomidory wraz zalewą. Warzywa podlewamy mniej więcej 1/2 szklanki zimnej wody. Dusimy razem kilka minut. Następnie dodajemy cukinię* i cząstki podsmażonego bakłażana, a pod koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Warzywa przekładamy na patelnię z mięsem. Na koniec doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
Podajemy z ryżem.
Uwagi: *Bakłażan najlepiej wybrać taki niewielkich rozmiarów (dobrze, by był młody). Jest to warzywo, które bardzo mocno chłonie olej – ile by go nie wlać na patelnię, bakłażan wchłonie go jak gąbka. Ja tylko krótko obsmażyłam go na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu.
Cukinię dodajemy na patelnię w zależności od upodobań – ja lubię gdy jest lekko chrupiąca, dlatego dodałam ją pod sam koniec. Jeśli lubicie ją miękką, wręcz rozpadającą się, należy dodać ją przed dodaniem pomidorów wraz zalewą.
Kolorowo i sycąco 🙂
To danie jest rewelacyjnie podane – odgapię to przy najbliższej okazji;)pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bardzo się cieszę, że Ci się spodobało:)
Pysznie przygotowany kurczaczek i jak pięknie podany 🙂
Dziękuję Aniu, polecam:)
to wygląda tak apetycznie ze jem oczami 😀 <3
Oj, jak fajnie:)
Piękna i smaczna kompozycja!
🙂
W sam raz na szybki obiad.
A składniki zawsze pod ręka…
🙂
Aż taki szybki to on nie jest, bo krojenia warzyw i mięsa jest trochę, ale i tak warto zrobić raz za kiedy:)
Zdrowo, szybko i smacznie 🙂 Uwielbiam takie dania.
Takie są najlepsze:)
A gdzie jakis sosik? danie wyglada przepięknie i pewnie tak smakuje
Tutaj za sos „robią” pomidory z puszki. Moim zdaniem więcej nie potrzeba, ale to też zależy co kto lubi:)