Zapiekanka makaronowa z kiełbasą krakowską, papryką oraz cukinią

Pyszna zapiekanka na bazie makaronu. Do tego przyrumieniona kiełbasa oraz warzywa, takie jak: papryki, cukinie i cebula tworzą razem pyszną kombinację. Naprawdę polecam.

  • op. makaronu (np świderki)
  • 400 g kiełbasy krakowskiej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 100 g startego żółtego sera (u mnie tarta mozzarella)
  • zioła prowansalskie
  • 3 żółtka
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryki pozbawione gniazd nasiennych, cukinie oraz kiełbasę kroimy na cienkie paseczki.

Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę. Często mieszamy. Gdy już ładnie się zarumieni kiełbasę przekładamy do miski.

Na patelnię, na której podsmażaliśmy kiełbasę wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy paski papryki, smażymy około 5 minut. Po tym czasie paprykę zgarniamy na bok patelni, a na środek wsypujemy cebulę, podsmażamy ponownie kilka minut. Na koniec dodajemy paski cukinii. Warzywa posypujemy solą oraz szczyptą czosnku granulowanego i pieprzu i smażymy do miękkości.

Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy dwie szczypty ziół prowansalskich i lekko ją podgrzewamy. Pilnujemy by się nie zagotowała. Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy.

W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku makaron (al dente).

Gdy warzywa zmiękną łączymy je z zarumienioną kiełbasą, mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i ponownie mieszamy całość. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.

Do śmietanki wbijamy 3 żółtka, doprawiamy solą oraz pieprzem i roztrzepujemy rózgą kuchenną. Przygotowaną śmietanką zalewamy makaron. Posypujemy startym serem.

Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

inspiracja