Mini sucharki imprezowe

Niedawno pokazywałam Wam jak wykorzystać mini sucharki w wersji zapiekanej (przepis o tutaj). Dziś zapraszam na równie pyszną, jeśli nie pyszniejszą wersję w wydaniu na zimno:) Mini sucharki z wędzonym łososiem, serkiem kanapkowym oraz rzodkiewką. Tak niewielka ilość składników potrzebna jest by wyczarować przekąskę, którą zachwycicie gości 🙂 Gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Polecam:)

  • kilkanaście – kilkadziesiąt sztuk mini sucharków
  • 1 op. serka kanapkowego (śmietankowy lub ziołowy)
  • 120 g wędzonego łososia
  • 3-4 rzodkiewki
  • odrobina koperku

Mini sucharki rozkładamy na talerzu.

Plastry wędzonego łososia rozdzielamy, kroimy na mniejsze części (mniej więcej wielkości naszych sucharków). Na każdy sucharek dajemy porcję wędzonego łososia.

Serek kanapkowy przekładamy do szprycy. Wyciskamy na łososia niewielkie serowe rozetki.

Rzodkiewki myjemy, kroimy na grubsze półplasterki. Rzodkiewkę wkładamy w serek, dekorujemy szczypiorkiem.

UWAGA: zamiast mini sucharków można wykorzystać Bruschettę o smaku pizzy, ALE znacznie szybciej ciągnie ona wilgoć (już po około pół godziny po przygotowaniu grzanki tracą swoją chrupkość). Najlepiej przygotować tuż przed samym podaniem, wtedy będą smakowały najlepiej.

Jeśli nie masz rzodkiewki, możesz posmarować sucharki/bruschettę serkiem kanapkowym, a na niego położyć plasterek łososia.

Z podanych proporcji wychodzi taka ilość, jak widać na zdjęciu (no może 1-2 sztuk brakuje;) Jeśli chcecie można podwoić proporcje, bo z pewnością taka przystawka będzie cieszyć się powodzeniem:)